Arxiu mensual: gener de 2014

Tècniques de seguretat en muntanya hivernal

El passat dissabte dia 25, 14 excursionistes ens reuníem davant el local del CET per realitzar la primera jornada pràctica dins el cicle de jornades tècniques de muntanya organitzades pel Centre.
Sortim a les 7 cap a Llanars on esmorzarem mentre comentem la incerta meteo que ens espera a Vallter. Un cop a peu de pista, comencem la pujada pel rec, amb molta acumulació de neu tova fins arribar a la pala que queda just sota el refugi. Aquí estem arrecerats del fort vent i tenim una pendent suficient per les pràctiques.

Un cop hem trepitjat la neu per deixar-la en forma de tobogan, comencem el curs de la mà de l’Edu Rifà amb les pràctiques auto-detenció en les diverses situacions possibles . També aprendrem a procedir amb seguretat en les progressions hivernals.

En acabat, pugem fins al refugi d’Ulldeter a entrar en calor i ingerir alguna cosa. El trobem ple de gent jove que hem vist passar quan érem a fora. El pronòstic del presi és que “la meitat van al bastiments i l’altra al gra de fajol”. Mentrestant, l’encarregada de la barra pregunta de quin centre som, que ja veu que “estan sortint molts centres excursionistes nous” i que si anem fent “sortidetes i algun tresmil”. Algú comentava que se li hauria pogut parlar de vuitmils.

Tornem a la pala per prosseguir amb el curs; ara aprendrem a fer diversos anclatges de fortuna en neu, així com alguns nusos bàsics, arnesos de cinta plana i sistemes per fer ràpels d’emergència. També veurem com avaluar la neu. Els diferents estats, risc d’allaus, etc. Els qui van anar a la xerrada del dimecres anterior sobre nivologia, ho veuen in situ.

Un cop finalitzat el curs, tornem cap a l’aparcament amb bones sensacions.  Un parell s’han quedat amb ganes de muntanya i aniran a esquiar, altres baixen directes a Torelló i la resta ens quedem a dinar pel camí.

Amb aquest curs, alguns hem après nocions bàsiques d’assegurament que ens permetran endinsar-nos en nous nivells a la muntanya i solucionar situacions compromeses. Altres han consolidat coneixements que ja tenien abans, però tots coincidim amb què cal aprofitar i fer una ascensió properament per poder posar aquests coneixements en pràctica. Personalment en tinc moltes ganes.

2014-01-25 10.05.24 2014-01-25 09.59.55 2014-01-25 09.55.25 2014-01-25 09.46.10 2014-01-25 09.45.49